Zwemevent

Rondje Pampus zwemt dit jaar voor de vogelringhutten aan de Friese IJsselmeerkust

Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk heeft de organisatie van het zwemevenement Rondje Pampus overgedragen aan de Stichting Rondje Pampus. Deze stichting is in het leven geroepen om het unieke zwemevenement in het IJsselmeergebied, het Blauwe Hart van Nederland, jaarlijks voort te zetten. We zijn heel trots dat Rondje Pampus verbonden zal blijven aan onze missie om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur in het IJsselmeergebied, want dat blijft hard nodig!

Zwemmen voor het goede doel
Elk jaar zwemmen de deelnemers van Rondje Pampus voor een goed natuurdoel onder het motto: Natuur beleef je in het water!
Dit jaar gaat een deel van het inschrijfgeld naar twee vogelringhutten aan de Friese IJsselmeerkust. Jaarlijks passeren miljoenen trekvogels deze hutten. De vogelringhut op de Makkumersúdwaard is toe een aan grondige opknapbeurt en het vlonderpad naar de hut op de Mokkebank moet worden vernieuwd.

Ringen en registreren levert kennis op
Het IJsselmeergebied is het grootste zoetwatermeer van West-Europa en een echt vogelgebied. Het ligt op de trekroute van veel vogels, die in het IJsselmeergebied ruimte vinden om uit te rusten en te eten. We willen weten of de aantallen en soorten trekvogels veranderen in de loop der jaren, en waardoor dat mogelijk komt. Een manier om dit te weten te komen, is het ringen en registreren van trekvogels, en het uitlezen van ringen. Deze informatie geeft inzicht in aantallen en soorten vogels, en kan bijvoorbeeld worden gebruikt om vliegroutes in kaart te brengen. Deze kennis draagt bij aan de bescherming van trekvogels en aan wetenschappelijk onderzoek en beleid waarmee o.a. klimaatontwikkelingen worden geduid.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het IJsselmeergebied? Blijf ons dan volgen en meld je aan voor onze nieuwsbrief Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk of volg ons op Facebook en Twitter.

 

Terugblik Rondje Pampus 2021

Nationaal congres klimaatadaptatie

De provincie Utrecht en het ministerie van IenW organiseren op 17 juni 2024 het Nationaal congres klimaatadaptatie. De centrale vraag op deze dag is: aanpassen aan het veranderende klimaat, hoe doe je dat?

Meld je aan