Werelderfgoed opent nieuwe attractie op Forteiland Pampus

Het Nederlands Werelderfgoed is sinds gisteren een nieuwe attractie rijker. ‘Het geheime Wapen van Amsterdam’ werd gisteravond door de burgemeester van Gooise Meren en de gedeputeerde van de provincie Noord-Holland op Forteiland Pampus geopend. In ‘Het geheime Wapen van Amsterdam’ maakt de bezoeker een virtuele panoramavlucht over de Stelling van Amsterdam.

De Stelling van Amsterdam mag zich rekenen tot een van de tien Nederlandse UNESCO-werelderfgoederen. Samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie (genomineerd om in 2020 eveneens de UNESCO-status te verkrijgen) vertelt het over verdediging van ons land met water als bondgenoot. Erfgoederen met deze status gelden wereldwijd als hoogst gewaardeerd. Forteiland Pampus staat te boek als het boegbeeld van de Stelling van Amsterdam en verhaalt over de Stellinggebouwen in de hoofdstad en de ring van forten rondom.

Dankzij hypermoderne opnametechnieken en een groot panoramascherm kan de bezoeker op Forteiland Pampus de Stelling van Amsterdam nu beleven in een virtuele ballonvaart. De bezoeker maakt kennis met de Stelling aan het begin van de vorige eeuw en krijgt te zien hoe het huidige landschap rondom onze hoofdstad nog altijd beïnvloed wordt door die toenmalige verdediging. Met deze nieuwe attractie wordt een oer-Hollands verhaal eindelijk aan het grote publiek getoond op een manier die nog niet eerder bestond. Bovendien is de unieke attractie ook meertalig en daardoor toegankelijk voor het steeds verder toenemende internationale publiek dat naar ons land toestroomt.

Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Joke Geldhof en burgemeester van Gooise Meren Han ter Heegde openden deze nieuwe attractie met een ferm kanonschot vanaf het dak van het fort. Met op de achtergrond, de zonsondergang boven de skyline van Amsterdam en een prachtig decor van uitgelichte vliegers, was het een sprookjesachtige avond.

Forteiland Pampus is van april tot en met oktober geopend voor publiek van dinsdag tot en met zondag, alsmede 2e Pinksterdag. Kijk voor meer informatie op www.pampus.nl.

terug naar het nieuwsoverzicht