
Waterchallenges: uitdagingen in het IJsselmeergebied
Vorig jaar is vanuit het Nationaal Watertraineeship het samenwerkingsplatform Water Challenges opgezet in opdracht van de Topsector Water. Dit platform stimuleert innovatie, creativiteit en verbinding in de watersector door middel van het organiseren van challenges. Teams gaan in zo’n challenge aan de slag met een uitdagend watervraagstuk. Een vakjury beoordeelt de inzendingen en het winnende team krijgt een hoofdprijs uitgereikt van 5.000 euro. Het afgelopen jaar werden deze challenges georganiseerd rond het thema “droogte”. Voor de editie van volgend jaar is een meer geografische insteek gekozen en staan de uitdagingen in het IJsselmeergebied centraal.
Het idee om met Water Challenges 2022 te focussen op het IJsselmeergebied is geboren tijdens een platformdag van de Agenda IJsselmeergebied 2050 die in het teken stond van “Jong Bloed in het Blauwe Hart”. Jaap Feil – een van de aanjagers achter Water Challenges – en Roel Doef – nauw betrokken bij zowel de Agenda IJsselmeergebied 2050 als het Deltaprogramma IJsselmeergebied – raakten daar enthousiast met elkaar in gesprek. Feil: ‘Dit gebied kent een groot aantal functies die allemaal een plek vragen binnen het geheel. Denk aan natuur, bevaarbaarheid, zoetwatervoorziening, landbouw, visserij, recreatie, cultureel erfgoed en het opwekken van duurzame energie. En aan al die functies zitten verschillende belangen vast. Op zich is het al een uitdaging om die samen te brengen en tot hun recht te laten komen.’ Hoe gaan we in de toekomst met het water om? ‘Daarnaast speelt vanzelfsprekend de vraag in hoeverre al die functies ook toekomstbestendig zijn met het oog op de gevolgen van klimaatverandering’, vervolgt Feil. Doef haakt aan: ‘Daarmee is ook het perspectief van het Deltaprogramma IJsselmeergebied essentieel. Hoe gaan we in de toekomst met het water om en wat betekent dat voor alle functies in op en rond het IJsselmeergebied? Voldoende vraagstukken en uitdagingen dus om in challenges mee aan de slag te gaan! Het is uitdagend om samen te werken aan de toekomst van ons prachtige IJsselmeer.
Werken aan watervraagstukken
Wil jij naast het oppakken van een Water Challenge nog op een ander manier aan de slag met watervraagstukken? Dat kan! Bijvoorbeeld via het Nationaal Watertraineeship dat young professionals uitdaagt zichzelf te ontwikkelen en een breed netwerk op te bouwen. Ook is er het programma De Stroomversnellers, een studentennetwerk, waarbij waterambassadeurs medestudenten en scholieren informeren en enthousiasmeren over de watersector door middel van gastlezingen, excursies en andere sector gerelateerde activiteiten. Een ontmoeting met het IJsselmeergebied Water Challenges 2022 gebied. Jongeren kunnen de ervaringen van ouderen benutten, ouderen kunnen leren van de nieuwe inzichten van jongeren. Jong bloed in ons Blauwe Hart kunnen we heel goed gebruiken.
Hoe gaat het in zijn werk?
Marsha Tack, projectassistent bij het Nationaal Watertraineeship en nauw betrokken bij het opzetten van de Water Challenges, licht toe hoe de challenges praktisch vorm krijgen en voor wie ze zijn bedoeld: ‘Of je nu jong bent, oud, student, professional, waterliefhebber, of gewoon geïnteresseerd: iedereen kan meedoen. We hopen op een heel divers deelnemersveld. Dat levert de mooiste dynamiek.’ Aanmelden kan op verschillende manieren. Tack: ‘Je kunt je eigen team formeren en als team inschrijven. Vanuit een gemeente bijvoorbeeld, of een waterschap. Maar ook een buurtvereniging is meer dan welkom. Teams die zich inschrijven krijgen een vraagstuk voorgelegd dat relevant is voor het IJsselmeergebied en gaan daar gezamenlijk mee aan de slag. Heb je geen team? Dan is dat geen enkel probleem. Je kunt je ook individueel inschrijven. Dan formeren wij een team voor je en kun je toch samen met anderen aan de slag met een voor het IJsselmeergebied relevante opgave. En heb je zelf een idee voor een uitdagend vraagstuk? Je bent meer dan welkom om dit via het aanmeldformulier aan ons door te geven!’
Programma en prijs
Het programma van de Water Challenges 2022 – IJsselmeergebied gaat in mei volgend jaar van start. ‘In de daaropvolgende maanden organiseren we een vijftal ontmoetingsdagen voor alle deelnemers’, vertelt Tack. ‘Op het programma staan onder meer een serious game day en een meerdaagse zeiltocht in het IJsselmeergebied. Van de deelnemers verwachten we dat zij naast deze dagen nog ongeveer 40 uur bezig zijn met de uitwerking van de challenge en hiervan met een kort filmpje een presentatie maken. Een vakjury beoordeelt de inzendingen en maakt de winnaar bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst op Prinsjesdag 2022 in Den Haag. De prijs voor het winnende team is 5.000 euro en wordt uitgereikt door de Topsector Water & Maritiem.’ Doe mee! Wil jij op een creatieve manier leren en meewerken aan de ambities van het IJsselmeergebied, een sterk netwerk opbouwen in de watersector en ook kans maken op de hoofdprijs van 5.000 euro? Het aanmelden voor een challenge kan vanaf januari 2022. Ook kan je een vraagstuk of een challenge aanmelden. Kijk voor meer informatie over het aanmelden en de deelname op www.waterchallenges.nl. Hier vind je ook informatie over de bijeenkomst in januari waar je al je vragen kunt stellen. Wij hopen jou te ontmoeten!
Water Challenges 2021 – Droogte
Het centrale thema van Water Challenges in 2021 was droogte. Verschillende organisaties zoals ClimateCafé, Wetskills, het Waterschapshuis en het Nationaal Watertraineeship hebben rond dat thema een challenge gefaciliteerd. Bij de ClimateCafé challenge in de Drents-Overijsselse Delta werd door een groep studenten veldonderzoek gedaan naar de werkzaamheid van wadi’s in de regio Zwolle. Bij de challenge van het Nationaal Watertraineeship werd er door een groep young professionals gekeken naar ondergrondse zoetwateropslag op Texel naar aanleiding van een vraag van Accacia Water. Het aanbod van de challenges is heel divers, dus voor ieder wat wils!
Contactgegevens: info@waterchallenges.nl
Roel Doef: roel.doef@rws.nl | 06-22196409
Jaap Feil: jfeil@natuurlijktalent.nl | 06-22016178
Marsha Tack: marshatack@gmail.com
Bron: Nieuwsbrief IJsselmeeragenda