Vogelgriep treft onder andere trekvogels

Aan het Markermeer, de Gouwzee en bij Rotterdam zijn honderden dode vogels aangespoeld. Van de wilde vogels die bij Monnickendam gevonden zijn, is vastgesteld dat ze besmet waren met vogelgriepvariant H5N8. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken, PvdA) heeft de maatregelen aangescherpt om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. In Nederland is al een ophok- en afschermplicht voor pluimvee.

Vogelgriep eendenbedrijf Biddinghuizen (Flevoland)

Op een vleeseenden bedrijf in Biddinghuizen is één van de besmettelijke varianten van de vogelgriep (de H5N8-variant) vastgesteld. Er zijn circa vijfhonderd dode eenden gevonden. Na vaststelling van de vogelgriep en sterke vermoedens dat het ging om de besmettelijke variant werden alle eenden op het bedrijf gedood om de verspreiding van het virus te voorkomen. Een pluimveebedrijf in de buurt van het besmette bedrijf is uit voorzorg geruimd. In een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen geldt een vervoersverbod voor pluimvee.

Andere meldingen

Uit Medemblik, de Zaanstreek en Uitgeest zijn ook meldingen binnengekomen over dode vogels, maar daarvan staat niet vast of ze ook aan de vogelgriep zijn overleden. Omdat het daar om enkele dode dieren gaat wordt dat vooralsnog beschouwd als normale sterfgevallen.

Ruiming wilde vogels

De dode vogels worden opgeruimd en onderzocht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De medewerkers die de vogels opruimen dragen handschoenen, beschermende pakken en gezichtsbescherming. GGD Zaanstreek-Waterland heeft inmiddels laten weten dat de H5N8-variant niet gevaarlijk is voor mensen, maar riep ook op om dode vogels niet aan te raken.

Maatregelen

Stallen met pluimvee mogen niet langer door buitenstaanders worden bezocht en er geldt een vervoersverbod voor pluimvee in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen. Kinderboerderijen en dierentuinen moeten ervoor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels. Ook mogen watervogels en sierpluimvee voorlopig niet worden tentoongesteld. Daarnaast is er een verbod ingesteld op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Foto’s zijn genomen door: Jordy Rietbroek

terug naar het nieuwsoverzicht