Vechten tegen het Fonteinkruid is vechten tegen de natuur

Fonteinkruid bestrijden? Dat heeft helemaal geen zin, dat is vechten tegen de natuur. De plant die wierig teelt in de Randmeren, het IJmeer en het Markermeer is juist nuttig. Je zult er mee moeten leren leven. Dat stellen twee wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam in het jongste nummer van IJsselmeerberichten.

Voor watersporters is het een plaag in de zomer. Het taaie fonteinkruid wikkelt zich om de schroef met alle risico’s van dien. Alleen in de vaargeul en op de diepste plekken in het Gooimeer – de zandwinputten ten noorden van Naarden – kan nog vrij gevaren worden. Twee keer per jaar verdienen vissers een boterham aan het maaien van de waterplanten. Maar of dat een goed idee is op de lange termijn?

Nee, zeggen dr. Harm van der Geest en dr. Arie Vonk, beiden bentisch ecoloog en specialisten op het gebied van de waterbodem en alles wat daarmee te maken heeft. Ze doen al jaren onderzoek naar de gesteldheid van het Markermeer en IJmeer.

Tientallen jaren was het Markermeer een troebele plas waarin weinig leven te vinden was. Eigenlijk alleen maar algen. De waterbodem speelt een belangrijke rol in de ecologie, zeggen de beide onderzoekers. Daar krioelt het leven dat de vissen eten, die op hun beurt de vogels tot voedsel dienen. Door het fonteinkruid wordt het water weer helder en kunnen kleine beestjes als slakken en kreeftachtigen gedijen in een gezonde leefomgeving.

Het idee dat kranswieren als bodembedekkers uiteindelijk het fonteinkruid zullen verdringen is onzin, zeggen de beide wetenschappers. Beide planten groeien naast elkaar. Maaien is een kansloze missie stellen de geleerden. Je haalt tonnen voedsel uit het water en de plant groeit even hard weer aan.

Zij vinden de negatieve benadering in de media van het fonteinkruid onterecht. Het is een voedselbron voor veel ongewervelden, zoals kleine kreeftachtigen en slakken, zien zij in hun onderzoek. Het fonteinkruid hoort er gewoon bij en moet niet worden bestreden, is hun stelling. Van der Geest: “Ontwikkel economische activiteiten eromheen, maar zorg natuurlijk wel dat de havens bereikbaar blijven, want ook de watersport hoort erbij. En als je die ontwikkelingen samen met de natuurontwikkeling doet, is dat veel kansrijker dan ertegen proberen te vechten”.

Lees hier het interview van Jeroen Determan met dr. Vonk en dr. Van der Geest in de najaarseditie van de  IJsselmeerberichten 2019

terug naar het nieuwsoverzicht