Tips voor een goede voorbereiding

Marjon Huibers van Swimfantastic is medeorganisator van Zwemevent Rondje Pampus. Met haar enthousiasme organiseert zij al jaren speciaal voor de deelnemers aan ons zwemevent trainingen voor het zwemmen in open water. Na een aantal intensieve trainingen ken je de geheimen van het openwaterzwemmen en kun je nog meer genieten van het IJsselmeer als Blauwe Hart van Nederland. Zwemcoach Marjon Huibers vertelt over het steeds populairder worden van het openwaterzwemmen en het belang van een goede voorbereiding. “Zwemmen in het open water geeft je vooral een groot gevoel van vrijheid”, zegt Marjon enthousiast als haar gevraagd wordt naar de aantrekkingskracht van het zwemmen in de natuur. “Je zwemt in de open lucht, te midden van de vogels en de vissen. Bovendien is het water meestal veel helderder dan je denkt. Bij Pampus is het water kraakhelder en als de zon schijnt geeft dat onder water een fantastisch effect. Het is gewoon genieten.” In haar zwemschool signaleert ze een forse toename in het aantal openwaterzwemmers. Een van de oorzaken is volgens haar de populariteit van de triatlon. Daar wordt meestal in  open water gezwommen en om sneller te kunnen zwemmen, kloppen de triatleten aan bij Swimfantastic. Marjon: “Er is veel belangstelling in het leren van de borstcrawl. Dat is de snelste maar ook moeilijkste slag omdat je asymmetrisch zwemt. We leren de mensen om zo efficiënt mogelijk te zwemmen: zo stabiel en gestroomlijnd mogelijk waardoor je energie en kracht spaart. Bovendien veel vriendelijker voor je schouder dan aan het water trekken om naar voren te komen”

Slim bewegen

Dé methode om efficiënter te zwemmen heet Total Immersion (TI) en draait om ‘slim bewegen’. TI gaat uit van een betere houding in het water. Er wordt gewerkt aan stabiliteit, stroomlijning en beweging, waarmee het zwemmen veel gemakkelijker wordt. “We maken mensen bewust van hoe ze in het water liggen en wat ze in het water doen. Het is een heel nieuwe manier van zwemmen die sterk afwijkt van wat ze ooit hebben geleerd. In onze lessen leren we de uitgangspunten die de zwemmers zich vervolgens in hun eigen tijd verder eigen moeten maken.”

Slimmer zwemmen

Slimmer zwemmen in het open water zit niet alleen in een betere techniek, maar ook slim omgaan met het water en de omstandigheden. “In een van de trainingen leren we bijvoorbeeld hoe je omgaat met de stroming. Bij Pampus is de stroming aan elke kant van het eiland anders. Je moet die stroming voelen en je slag inkorten of juist verlengen. Ook moet je er rekening mee houden dat de windrichting steeds verandert. Om te vermijden dat je water in je mond krijgt is het dan nodig om je ademhalingsmoment te veranderen. Andere aandachtspunten zijn inhalen en jezelf kunnen oriënteren in woelig water.”

Wetsuits

Moeten de zwemmers een wetsuit aan? Marjon: “Beginners zou ik aanraden om een pak aan te doen. Het is veel warmer in een pak. Dat is wel nodig als je een uur in water van 18 graden zwemt. Belangrijk is wel dat het lekker zit en je er goed in kunt bewegen. Vrijheid bij de schouders is vooral belangrijk.

Voorbereiding

Heel veel meters maken in het open water wordt in ieder geval aangeraden als voorbereiding voor Pampus. Laat je niet verrassen, want open water is echt anders dan een zwembad!

Kosten en inschrijven trainingen

De prijs is € 15,- per training, inclusief toegang tot het Flevoparkbad.
Wil je voor een paar keer je deelname boeken? Gebruik deze link en zet de data in de opmerkingen. We vragen je ook dit formulier in te vullen.

De trainingen vinden plaats op: 5 juni, 19 juni, 10 juli, 17 juli, 31 juli en 14 augustus van 19.00 tot 19.30 uur en gaan alleen bij onweer niet door.  Je kunt na boeking vooraf je melden om 18.30 uur bij de ingang van het Flevoparkbad. Daar kun je je omkleden, spullen kunnen voor 50 cent in een locker. Daarna loopt iedereen gezamenlijk naar het Nieuwe Diep.

 

terug naar het nieuwsoverzicht