Start versterking Houtribdijk

Rijkswaterstaat is officieel gestart met de versterking van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Aan weerszijden worden zand en stenen aangebracht. Dat moet gebeuren omdat de dijk niet meer aan de hedendaagse veiligheidsnormen voldoet.

‘Wereldprimeur’

Aan de Enkhuizer kant van de dijk worden aan weerszijden zandplaten van 150 meter aangelegd. Daarvan zal zo’n 70 meter zichtbaar zijn, de rest loopt onder water schuin af. De zandplaten breken de golven bij harde wind en beschermen zo de dijk. Met deze techniek zijn langs de Nederlandse kust de afgelopen jaren goede resultaten geboekt. Uit een proef bleek dat de techniek ook in binnenwateren kan worden toegepast. Volgens Rijkswaterstaat gaat het om een wereldprimeur.

Aan de Lelystadse kant worden voor de versterking van de dijk vooral stenen gebruikt. Dat is nodig, omdat het water aan de Flevolandse kant dieper is. Het is daarom te duur om met zand te werken. Ter hoogte van Trintelhaven wordt Trintelzand aangelegd. Daar kan de natuur zich ontwikkelen. Het gebied wordt 270 hectare groot. Aan de kant van Lelystad wordt een strand aangelegd. De totale kosten van de dijkversterking worden geraamd op 88 miljoen euro.

Dijk blijft open

De versterking van de dijk moet in 2020 afgerond zijn. Omdat de meeste werkzaamheden op het water plaats vinden, kan de dijk open blijven voor het wegverkeer.

 

terug naar het nieuwsoverzicht