Het goede doel: The Bubble Barrier

Dit jaar zwemmen we voor een belangrijk goed doel: de waterkwaliteit in het IJsselmeer. Meer dan ooit worden we geconfronteerd met de noodzaak om zuinig te zijn op onze natuur en is de kwaliteit van ons water van levensbelang. Een goede ecologische balans draagt daaraan bij. Helaas blijkt dat onze consumptiemaatschappij met zich meebrengt dat er steeds meer plastic afval in onze watersystemen en dus ook in het IJsselmeer terecht komt, en dat deze plasticdeeltjes grote schade toebrengen aan natuur en milieu.. Het waterleven raakt verstrikt in plastic, microplastics vormen een gezondheidsrisico van de kleinste tot de grootste organismen. Wat velen zich niet realiseren is dat het IJsselmeer niet alleen mooi is als landschap, als voedingsbron voor vissen en vogels, heerlijk is om te recreƫren, maar dat een belangrijk deel van ons drinkwater uit dit gebied komt. Jaarlijks levert PWN drinkwater aan ruim 800.000 huishoudens, bedrijven en instellingen in Noord-Holland.

PWN is, in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), The Great Bubble Barrier en wateronderzoeksinstituut KWR een onderzoek gestart naar microplastics in gezuiverd afvalwater. Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie is een bellenscherm geplaatst van The Great Bubble Barrier om de doorstroom van microplastics naar het oppervlaktewater te meten. Graag dragen wij dit jaar bij aan deze nieuwe ontwikkeling.

Niet zwemmen, wel doneren?

Ook dat is natuurlijk mogelijk. Als je wilt doneren maar liever op het droge blijft, stuur dan een e-mail naar info@hetblauwehart.org.

terug naar het overzicht
>