Rondje Pampus zwemt voor de Koopmanspolder

20 mei 2025

Onze coalitie was de bedenker en de eerste 10 jaar organisator van het Rondje Pampus. Na die 10 jaar heeft de Stichting Rondje Pampus de organisatie overgenomen. De coalitie bedenkt nog wel jaarlijks het goede doel waar de deelnemers – naast plezier en uitdaging – voor zwemmen. Een deel van het inschrijfgeld gaat jaarlijks naar dit goede doel. Dit jaar zwemmen de deelnemers voor een wandelroute bij de Koopmanspolder. Lees hier meer over de polder. Maar hoe draagt die zwemtocht concreet bij aan een wandelroute bij de Koopmanspolder? 

Om daar meer over te weten te komen, wandel ik begin april met Roel Doef (Rijkswaterstaat), Flos Fleischer (tot voor kort programmamanager Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk) en Marlies Buurman (Culture Matters en DIJK) door de Koopmanspolder. Roel is het brein achter deze nieuw te ontwikkelen wandelroute. Hij is geboren en getogen in Andijk. De Koopmanspolder was en is zijn achtertuin. Nu de pensioengerechtigde leeftijd nadert, wil hij graag iets doen voor dit gebied dat hem zo na aan het hart ligt. Een mooie afsluiting van zijn werk, al betekent dat niet dat hij daarna achter de geraniums kruipt. Integendeel, Roel heeft plannen genoeg en wil graag betrokken blijven bij zijn Koopmanspolder. Roel wil ons de schoonheid en diversiteit van de polder laten zien en samen nadenken over hoe het geld van Rondje Pampus het beste kan worden besteed. We gaan brainstormwandelen!

Meer vragen dan antwoorden
Tijdens de wandeling komen we diverse paaltjes met gekleurde pijlen tegen. Er zijn dus al uitgezette wandelingen in het gebied, moeten we constateren. Niet helemaal een verrassing als je bedenkt dat bijvoorbeeld de LAW Zuiderzeepad hierlangs voert. Kunnen we aanhaken bij bestaande initiatieven? Gebruikmaken van bestaande paaltjes? En wie gaat daar eigenlijk over? Al lopende krijgen we steeds meer vragen en steeds minder antwoorden. Maar daar laten we ons niet door uit het veld slaan. Op vragen kun je antwoorden krijgen, als je ze maar stelt. En dat gaan we zeker doen.

Twee lussen, vogels en excursies
Roel heeft al een idee voor een route. Hij denkt aan een wandeling in de vorm van de twee lussen van een acht. Een lus om de Proefpolder waar de historie van de Zuiderzeepolder zichtbaar is en een lus om de Koopmanspolder waar een vooroever – direct verbonden met het IJsselmeer – en een achteroever – indirect verbonden met de IJssel – te zien zijn. De resultaten van de rijke historie en de nieuwe inzichten van ons innovatieve waterbeheer komen tot leven tijdens de wandeling. Het lijkt Roel – als enthousiaste vogelaar – ook fantastisch als het gebied opgenomen kan worden als vogelkijkpunt bij Birding Places, een organisatie die al 4.500 vogelkijkpunten in Europa heeft. De Koopmanspolder mag eigenlijk niet ontbreken in dit overzicht. Daarnaast speelt Roel met de gedachte om maandelijks een excursie te organiseren door het gebied en zijn kennis over de polder te delen.

QR-codes, audiofragmenten en bestaande paaltjes
Marlies heeft ervaring met het (laten) ontwikkelen van een wandelroute met informatiepunten. Zij is enthousiast en groot voorstander van het werken met audiofragmenten. Je hebt genoeg aan een plek waar je een QR-code kunt plaatsen (denk aan de al bestaande paaltjes) en het actualiseren van de fragmenten is eenvoudig en relatief goedkoop (afhankelijk van wie je laat inspreken). Groot voordeel van dit concept is dat er geen nieuwe paaltjes of informatieborden in het gebied hoeven te worden geplaatst. Marlies kent de ins en outs van het proces om tot zoiets te komen en wil haar kennis en ervaring graag delen voor dit initiatief.

Van wie is de polder eigenlijk?
Flos was 18 jaar programmamanager van Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk.  Flos weet als geen ander welke belangen er in het IJsselmeergebied spelen en welke organisaties en overheden hier een stem (willen) hebben. Zij probeert er tijdens de wandeling achter te komen hoe dat zit voor de Koopmanspolder. Van wie is die eigenlijk? Wie is er verantwoordelijk voor? Met wie kunnen we in overleg over de wandelroute? En wie kan de wandelroute beheren en onderhouden? Goede vragen, nog geen antwoorden, wel belangrijke input voor het projectplan.

Natuur en cultuur, historie en toekomst
Aan het eind van de middag hebben we een goed beeld van hoe de wandeling eruit zou kunnen zien. Een wandeling langs natuur en cultuur, historie en toekomst, met op diverse punten de mogelijkheid om via een QR-code audio-informatie te krijgen. Roel spreekt de wens uit om de wandeling in samenwerking met Recreatieschap Westfriesland  te realiseren. De eerste stappen om te komen tot een wandeling zijn gezet.

Tekst en beeld: Odette Houtkoop (Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk)