‘Rondje Pampus’: ruim 300 recreatie- en wedstrijdzwemmers zwommen mee voor de natuur!

Voor de achtste keer heeft de Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk in samenwerking met Swimfantastic en Forteiland Pampus, ‘zwemevent Rondje Pampus’ georganiseerd. Op het zonovergoten Pampus waren de condities perfect. Zwemmers konden genieten van de natuur en de vrijheid in het water. Zwemmen in het openwater, speciaal in het IJsselmeergebied, is uniek. Naast het plezier dat de deelnemers ervaren vragen wij als organisatie ook aandacht voor de kwetsbare natuur in het IJsselmeergebied: voor het belang van schoon en gezond water voor vogels en vissen.

Zwemmen voor de natuur

Elk jaar gaat een deel van de opbrengst van deelnemers en sponsoren naar een goed doel. Dit jaar nam Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland een cheque in ontvangst ter waarde van € 4.728,57. Dit bedrag wordt besteed aan onderzoek dat zij in samenwerking met Wageningen Marine Research gaan doen naar de leefgewoonten van de brasem. Zij voorzien een aantal brasems van een zender en hangen sensoren in het water, bijvoorbeeld bij de Ketelbrug. Door de signalen op te vangen, krijgen zij meer inzicht in het gedrag van brasems. Deze nieuwe onderzoeken ondersteunen wij van harte, want de brasem is een echte IJsselmeer vissoort!

Winnaars

Onder de perfecte omstandigheden gingen de recreatie- en wedstrijdzwemmers met elkaar de strijd om de eer aan. Bij de recreatiezwemmers kwamen Mark van der Meulen en Claire de Bruijn als eerste aan. Bij de wedstrijdzwemmers gaat het er altijd pittig aan toe. Hans Poulis finishte als eerste man en niet veel later tikte Julia de Leeuw als eerste vrouw de finish aan.

Sonja de Vries over zwemevent Rondje Pampus:

Sonja de Vries heeft al zeven keer meegezwommen. “Prachtig is het zeker. Eerst wandel je door het mooie Muiden om dan met de boot naar het eiland te varen. Eenmaal daar aangekomen is het omkleden en de instructies ontvangen. Waar zwemmen we ook alweer voor, in welk natuurlijk gebied bevinden we ons en wat zijn de zwem- en veiligheidsregels. De waterhulpdienst en vele vrijwilligers zijn ieder jaar aanwezig om alles in goede banen te leiden. Je kunt per slot van rekening moe worden of kramp krijgen en er is dan geen kant waaraan je je kunt vasthouden zoals in het zwembad. Gelukkig is er nog nooit een incident geweest en dat houden we graag zo”

Het zwemevent voor 2020 staat gepland op 30 augustus 2020.

terug naar het nieuwsoverzicht