Riet inzaaien met een hovercraft

Riet inzaaien met een hovercraft. Het klinkt misschien gek, maar dat gebeurt op dit moment op de opgespoten eilanden van de Marker Wadden voor de Lelystadse kust. Het riet moet er voor zorgen dat het water uit de bodem van de eilanden in het Markermeer wordt onttrokken. Volgens baggerbedrijf Boskalis, dat de Marker Wadden aanlegt, is een hovercraft ideaal voor het zaaien. De bodem is nog erg drassig en met het luchtkussenvoertuig zweef je over de modder.

 

Boskalis heeft de zaaimethode zelf bedacht. Een andere optie om het riet te zaaien, was met een helikopter. Maar die heeft het bedrijf zelf niet. Daarom is gekozen voor de hovercraft. “Tussen de cabine en de propeller zit een PVC-buis. In de cabine zit dan een bakje waar het riet in gestopt wordt. De propeller zuigt dat aan en verspreidt het over de oppervlakte,” legt Willem Kegge van Boskalis uit.

 

Eerder deze zomer is ook al riet gezaaid en het resultaat is al een beetje te zien. Kleine rietplantjes geven een beetje kleur aan de kale eilandjes. Ook groeit hier en daar al moerasandijvie, doordat pluisjes met zaadjes van die plant er in het voorjaar naartoe zijn gewaaid. Het zijn nu nog plantjes van zo’n 20 centimeter, volgend jaar is de moerasandijvie met zijn gele bloemen nadrukkelijker aanwezig.

 

Waar Oostelijk Flevoland vroeger wél met een vliegtuig werd ingezaaid met riet, is dat nu dus niet meer het geval. Dat riet werd toen na enige tijd afgebrand. Het gewas op de Marker Wadden wordt niet vernietigd, maar is het een blijvende vegetatie.

 

 

Bron: www.markerwadden.nl

terug naar het nieuwsoverzicht