Peilbeheer

Het IJsselmeer kent een tegennatuurlijk waterpeil, hoog in de zomer en laag in de winter. Dit peil draagt bij aan de veiligheid en de zoetwatervoorraad. Het onnatuurlijk peil belemmert echter rietgroei en andere systeemversterkende processen. Doordat Rijkswaterstaat het peil soms twee keer in het voorjaar opzet, zijn de afgelopen jaren veel vogelnesten weggespoeld.

In 2026 wordt een nieuwe Deltabeslissing genomen over het peilbeheer in het IJsselmeergebied (herijking). Primaire doelen van de herijking zijn:
• het borgen van de waterveiligheid
• het voorkomen van watertekorten in het IJsselmeergebied (waterbeschikbaarheid).
Waterschappen, provincies en gemeenten zijn hierbij betrokken. De herijking wordt verwerkt in het Deltaprogramma 2027, dat op Prinsjesdag 2026 aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

Inzet van CBHN
CBHN pleit al jaren voor een natuurlijker en flexibeler peilbeheer. Natuur c.q. ecologie is de drager van alle ecosysteemdiensten die het IJsselmeergebied ons levert en kan belangrijke oplossingen bieden voor klimaatproblemen. Daarom moet ecologie bij de besluitvorming over het peilbeheer een belangrijke rol spelen.
Als het systeem niet ecologisch gezond en duurzaam is, zal de (drink)watervoorziening, maar ook de veiligheid in gevaar komen.

terug naar het overzicht