Plannen ‘iconische pleisterplaatsen’ langs de randmeren

Het gemeentebestuur van Dronten heeft drie plannen voor ‘iconische pleisterplaatsen’ in de strook langs de randmeren: een kabelbaan, de Belvédèretoren en een landschapskunstwerk. De gemeente en de provincie willen deze drie projecten de komende periode in samenhang bekijken.

De Belvédèretoren is een ontwerp van architectenbureau Arc2 uit Almere. Deze toren van 800.000 euro (4 ton van de gemeente, 4 ton van de provincie) zou in het Veluwemeer gebouwd worden, maar de gemeenteraad heeft daar vooralsnog een stokje voor gestoken.

Onderzoek

De kabelbaan van Dronten over het Veluwemeer naar Lelystad is een idee van Arie van der Mee uit Lelystad. De gemeente Dronten heeft 12.500 euro beschikbaar gesteld voor een haalbaarheidsonderzoek. „Het landschapskunstwerk is iets anders dan de Belvédèretoren”, zei wethouder Ton van Amerongen de afgelopen week bij de behandeling van de jaarstukken. De provincie Flevoland heeft op dit moment 7 landschapskunstwerken. „Dronten is de enige gemeente in de provincie zonder landschapskunstwerk”, aldus de wethouder.

2 ton voor landschapskunst

Provinciale Staten heeft ongeveer twee ton beschikbaar gesteld voor een achtste landschapskunstwerk en deze moet worden aangelegd in de gemeente Dronten. Cultuurwethouder Van Amerongen en gedeputeerde Michiel Rijsberman zijn momenteel aan het kijken naar de meest geschikte locatie en wat voor kunstwerk het moet worden. „Het is de bedoeling om het te koppelen aan 100 jaar Zuiderzeewet”, zei Ton van Amerongen tegen de gemeenteraad, „Dat betekent dat het er volgend jaar moet komen. Het wordt een cadeau van de provincie.” De gemeente Dronten moet het kunstwerk wel zelf onderhouden.

Pleisterplaatsen

Volgens wethouder Dirk Minne Vis is de provincie Flevoland zeer gecharmeerd van de ideeën van de gemeente voor wat betreft pleisterplaatsen langs de randmeren. Daarom is besloten om daarin samen te werken en de drie ideeën in samenhang te bekijken. De gemeenteraad heeft voorgesteld een prijsvraag uit te schrijven om te kijken of de Belvédèretoren wel zo’n geschikt project is. Het gemeentebestuur had 4 ton uitgetrokken voor deze toren of een vervangende pleisterplaats. Nu de drie projecten in samenhang worden bekeken, blijft die vier ton nog even op de plank liggen, zei wethouder Vis tegen de gemeenteraad.

 

 

 

Bron: www.dedrontenaar.nl

terug naar het nieuwsoverzicht