Krukelkor gezocht!

Wie heeft er een originele krukelkor? Of kan veel vertellen over de visserij op krukels of alikruiken (kleine slakkensoort) op Wieringen? Het Wieringer Eilandmuseum Jon Lont in Stroe is op zoek naar zo’n origineel vistuig en verhalen over deze soort visserij. Het onderwerp zal worden belicht in een reizende tentoonstelling in de maak over schepen en scheepsbouw van het Zuiderzeenetwerk.

Dat is een samenwerkingsverband tussen ruim twintig musea rond het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, op initiatief van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. ,,Binnenkort komt een delegatie van dat netwerk langs om bij ons te kijken, hoe het er hier uitziet en voor overleg’’, aldus André Lont, voorzitter van het eilandmuseum.

Informatie is welkom

,,Krukelvisserij werd op Wieringen veel gedaan. We hebben er wat kennis en verhalen over, er is een krukelzeef, alle informatie is welkom.’’ Tipgevers kunnen terecht bij Iris Hos, tel. 06-12121351 of e-mail: keesirishos@gmail.com.

Het Zuiderzeenetwerk is bezig met het op touw zetten van wisselexposities, die van museum naar museum verhuizen.

Begrafenis

Een ander thema is klederdracht en kleedgedrag. Hiervoor wordt onder meer de Wieringer begrafenis belicht. ,,De reizende tentoonstelling zal twee tot drie jaar lopen’’, aldus Lont. ,,In 2019 zijn wij volgens planning aan de beurt.’’ Vanaf half maart tot eind juni worden in Stroe schepen en scheepsbouw voor het voetlicht gebracht, van medio mei tot eind juli klederdracht en kleedgedrag.

terug naar het nieuwsoverzicht