Grootschalige oefening op het IJsselmeer

Er was volop drukte op en rondom het terrein van het KNRM-station Urk en Rijkswaterstaat op Urk zaterdag 23 september. Op het IJsselmeer, vlakbij de Ketelbrug en Urk, vond een rampenoefening plaats waar KNRM Urk en bijna alle andere hulpdiensten aan meededen.

Voor de oefening werd een aanvaring tussen twee schepen in scene gezet. De fictieve aanvaring tussen de Zeeleeuw, van Kapitein Maritiem uit Urk, en het ‘blauwe kegelschip’ Eemstroom leverde enkele zware en minder zware gewonden op. Er was een beginnende brand aan boord van de Zeeleeuw en er waren personen te water geraakt.

Ook twintig cilinders, gevuld met een onbekende substantie, lagen in het water. Tot slot had één van de bemanningsleden sabotage aan de voortstuwingsinrichting van de Eemstroom gepleegd. De politie mocht de tanden zetten in dit laatste probleem.

Naast de KNRM van Urk en Lelystad namen onder andere de brandweer van Urk en Marknesse, GGD, SAMIJ, Nederlandse Kustwacht, Kapitein Maritiem, HEBO Maritiem Service, Politie en Rijkswaterstaat deel aan deze groots opgezette oefening.

 

terug naar het nieuwsoverzicht