
Geheimen van de Zuiderzee
Het verleden laat van zich horen op de bodem van de Zuiderzee, zowel onder water als op het drooggemaakte land.
Voor de kust van Urk stuitten twee snorkelaars op de restanten van een bos. Uit koolstofdatering blijkt dat het gaat om een veeneikenbos van tussen de 1650 en 1950 jaar oud. Dat betekent dat het water daar in de eeuwen na het begin van onze jaartelling nog zoet moet zijn geweest. Kijk en lees over deze bijzondere ontdekking op de site van Omroep Flevoland.
Ook op het drooggemaakte land geeft het verleden nog altijd haar geheimen prijs. Archeologen troffen recent tussen scheepswrakken het dak van een middeleeuwse kerk aan. Maritiem archeoloog Yftinus van Popta, die deze unieke vondst deed, vertelt erover in De Nieuws BV.
In 1901, toen de winters nog echte winters waren met stevige vorst, maakte een Engelsman een gevaarlijke schaatstocht. Hij schaatste via Monnickendam en Marken over de bevroren Zuiderzee en eindigde zijn avontuur met een opvallende entree in Hotel Spaander in Volendam, destijds al een populaire ontmoetingsplek. André Kes, auteur van diverse historische boeken over Volendam, stuitte op dit intrigerende verhaal en besloot er dieper in te duiken. Dit heeft geresulteerd in zijn boek ‘Op de bodem van de Zuiderzee’.
Tot slot is er van 12 oktober tot en met 16 november een foto-expositie van fotograaf Peter Hamelinck in de Grote Kerk van Monnickendam. Een tentoonstelling over de verstilde schoonheid en het steeds veranderende karakter van wat ooit de Zuiderzee was. Foto’s van recente datum, maar wie zegt dat niet al eeuwen geleden mensen deze vergezichten hebben bewonderd?
Foto: Peter Hamelinck