Geen geld voor beroepsvissers

Staatssecretaris Martijn van Dam trekt geen geld uit om beroepsvissers op het IJssel- en Markermeer te compenseren als ze ermee moeten stoppen. Hij zegt dat dat volgens regels voor staatssteun niet mag. Van Dam schrijft dat in antwoord op een brandbrief van de provincies Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Die brandbrief is mede ondertekend door de Nederlandse Vissersbond, sportvisserij Nederland én een aantal natuurorganisaties. Volgens de opstellers dreigt er een crisis op de meren. De visstanden zijn slecht en er zijn te veel vissers met een vergunning. Vooral het aantal brasem en blankvoorn is sterk teruggelopen.

Van Dam maakt te weinig haast met sanering

De briefschrijvers vinden dat de staatssecretaris te weinig haast maakt met de verduurzaming van de beroepsvisserij. De staatssecretaris bestrijdt dat en zegt dat er een pakket maatregelen ligt om iets te doen aan de slechte visstand. Zo is het moeilijker voor vissers om aan een vergunning te komen. Ook laat hij onderzoeken wat de economische waarde van de visserij is en wordt op basis van dat onderzoek gekeken of vissers met privaat geld kunnen worden uitgekocht.

Vissers uitkopen goedkoper dan natuurherstellende maatregelen

Om de IJsselmeervissers uit te kopen, zou volgens de opstellers van de brief 5 tot 7 miljoen euro nodig zijn. Een relatief laag bedrag, vergeleken met de bedragen die worden uitgetrokken voor natuurherstelprojecten als de Markerwadden, schrijven ze.

Advies onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research (voorheen Imares)

Er moeten minder brasems en blankvoorns worden gevangen op het IJsselmeer en het Markermeer. Dat adviseert het onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research aan het ministerie van Economische Zaken. De onderzoekers zien dat deze vissoorten steeds minder voorkomen en ze adviseren om van die soort 30% minder te vangen Ook worden er te kleine snoekbaarzen gevangen. Door de maaswijdte te vergroten kan dat voorkomen worden. De minister moet nog bepalen of hij dit advies zal overnemen.

 

Bronnen: www.nos.nl, www.omroepflevoland.nl en www.omropfryslan.nl

terug naar het nieuwsoverzicht