Directeur Waddenvereniging vertrekt en stort zich wereldwijd op vismigratie

Directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging vertrekt bij de Waddenvereniging. Hij wordt directeur van de World Fish Migration Foundation. Dit is een jonge organisatie die het belang van goede vismigratie wereldwijd op de kaart wil zetten. Hiermee geeft Berkhuysen internationaal vervolg aan het project vismigratierivier, waarbij hij voor de Waddenvereniging aan de basis stond.

Berkhuysen wil het gedachtegoed achter de vismigratierivier wereldwijd uitbouwen en verwacht de bereikte resultaten van de Waddenvereniging daarbij goed te kunnen gebruiken.

Arjan Berkhuysen: ‘Door de aanleg van dammen en dijken is er nog maar een fractie over van trekvissoorten als haring en ansjovis in de Waddenzee. De Vismigratierivier laat zien dat we de kennis hebben om het anders te doen en met oplossingen te komen waarbij kustveiligheid en natuurherstel samenkomen.’

De vismigratierivier bij Kornwerderzand wordt vanaf volgend jaar aangelegd. Die maakt permanente trek van sterke en zwak zwemmende vissen tussen IJsselmeer en Waddenzee mogelijk, zonder dat er een druppel zeewater in het zoete IJsselmeer komt.

 

terug naar het nieuwsoverzicht