Pampus Zwemevent
Deel:  

Zwemevent 2017 zonder tekstRond Forteiland Pampus vindt op 27 augustus 2017 voor de zesde keer het Blauwe Hart-zwemevent plaats. Recreatie- en wedstrijdzwemmers kunnen meedoen aan deze unieke openwatertocht in het Markermeer: een fantastische belevenis in het Blauwe Hart van Nederland.

Zwemtrainingen

Dit jaar is er wederom de mogelijkheid te trainen voor het zwemmen in open water. Wanneer je je inschrijft, kun je aangeven of je informatie wilt ontvangen.

Voor iedereen die kan zwemmen

Iedereen die kan zwemmen, kan meedoen. Jong (vanaf 12 jaar) en oud, wedstrijdzwemmer of recreant: er is voor iedereen een afstand die in eigen tempo kan worden afgelegd. Een rondje om het eiland is 900 meter. De recreatieve zwemmer kan kiezen voor één of twee ronden, de wedstrijd gaat over drie ronden. Beleef de weidse natuur van het IJsselmeergebied en zwem mee in het meest uitgestrekte landschap van Nederland!

Het Blauwe Hart

Het zwemevent wordt georganiseerd door Samenwerkingsverband Het Blauwe Hart in samenwerking met forteiland Pampus. Wij zetten ons in voor een gezond en vitaal IJsselmeergebied, het grootste zoetwatermeer van West-Europa. De bijzondere kwaliteiten van het IJsselmeergebied, waar vissen en vogels goed kunnen leven en je de open horizon nog echt kan beleven, zijn van groot belang voor Nederland.

Deelname

Deelname aan de zwemtocht kost 30 euro. Dat is inclusief een retourtje met de boot naar Pampus. Met een deel van dit inschrijfgeld bekostigen wij het zwemevent. Met het andere deel steun je het werk van Het Blauwe Hart.

Extra donatie

Vorig jaar hebben wij Harm van der Geest, aquatisch ecoloog bij het UvA-Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, een cheque kunnen overhandigen met een fantastisch bedrag van € 4.815,08 voor een nieuw onderzoeksschip voor in het IJssel- en Markermeer. Kunnen wij dat overtreffen dit jaar?

Het IJsselmeergebied als Blauwe hart van Nederland  is het grootste zoetwatermeer van West Europa en is een uniek natuurgebied. Een plek waar zwemmers, sportvissers, zeilers en andere recreanten volop van de rust en de ruimte kunnen genieten.

Dit jaar wordt er voor de zesde keer gezwommen rond het eiland Pampus, een spectaculair rondje voor recreatie- en wedstrijdzwemmers. De organisatie wil deelnemers laten beleven hoe fijn het is om in het open water te zwemmen, maar zij organiseert dit zwemevent ook om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur en de waarde van het schone, levende water.

Het gaat niet goed met de visstand in het IJsselmeergebied. Er zijn teveel harde dijken en te weinig plaatsen waar vissen kunnen paaien en beschut kunnen opgroeien. Om daar iets aan te doen voorziet de aanleg van de Marker Wadden in tientallen kilometers aan oeverlengten voor paai- en opgroeiplaatsen voor vissen.

Een deel van de opbrengst van Rondje Pampus wordt gebruikt voor onderzoek van deze optimale paai- en groeiplaatsen rond Marker Wadden.

Zwem mee en beleef de natuur in het water!

Tijden

Prestatietocht (900 en 1.800 meter): start om 10.30 uur. De boot voor deze afstanden vertrekt om 9.30 uur.

De wedstrijd (2.700 meter): start om 11.45 uur. De boot voor deze afstand vertrekt om 10.30 uur.

De boot vertrekt vanaf de kade in Muiden (veerdienst Pampus).

Inschrijven

Schrijf je hier in voor de prestatietocht van 900 meter

Schrijf je hier in voor de prestatietocht van 1.800 meter

Schrijf je hier in voor de wedstrijd van 2.700 meter

 

Onze thema's

We werken aan de hand van vier overkoepelende thema's: wind, water, waterbouw en vis.

 ↳  Lees meer over de thema's

Organisatie

Manifest
Bestuur
Partners

Werken bij ons
Jaarverslag
Beheerplan IJsselmeergebied