Activiteiten

23 november 2017: Marker Wadden Café

 23-11-2017 00:00

Marker Wadden Café over het onderzoek: ‘Natuur in productie’
23 november 2017 in Lelystad

In november organiseren Natuurmonumenten en de Natuur en Milieufederatie Flevoland weer een Marker Wadden Café in Lelystad. Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren en mee te praten over dit project in het Markermeer. Locatie is de Duurzaamheidswinkel aan het Stadhuisplein 51 van Lelystad. Het Marker Wadden Café begint om 20.00 uur en zal rond 21.30 uur zijn afgelopen.

Programma

19.30 uur        Inloop met koffie en thee;
20.00 uur       Welkom door Natuur- en Milieufederatie Flevoland;
20.05 uur        Toelichting op het onderzoek “Natuur in productie”, dat nu uitgevoerd wordt op de Marker Wadden i.s.m. Rijks Universiteit Groningen, Radboud Universiteit uit Nijmegen en het Nederlandse Instituut voor  Ecologie;
20.45 uur        Laatste stand van zaken over het project Marker Wadden van de projectorganisatie;
21.00 uur        Gelegenheid voor vragen stellen.

Na de Expeditie Marker Wadden, waarbij twee dagen in september duizenden nieuwsgierigen de Marker Wadden bezochten, is er weer veel gebeurd. Het werk vordert vlot en de contouren van alle vijf eilanden van de eerste fase  liggen net boven water. Voor de onderzoekers die er rondlopen is Marker Wadden een uitdagend onderzoeksterrein. Nooit eerder werd op zo’n grote schaal een totaal nieuw ecosysteem gebouwd. Het is eerst een kale vlakte, dus wat bepaalt bijvoorbeeld wanneer de eerste planten en dieren zich er vestigen?

Marker Wadden

Marker Wadden is een uniek project voor de aanleg van een serie natuureilanden in het Markermeer. Het ontwerp verrijkt het Markermeer met natuurlijke oevers. Zo kan er weer een gezond evenwicht ontstaan waar dieren en planten in het Markermeer zich op een natuurlijke manier kunnen herstellen. Ook voor de economie zijn Marker Wadden een belangrijke impuls. Zo nemen de recreatiemogelijkheden in het meer toe en is ‘bouwen met klei en slib’ een innovatieve techniek die over de hele wereld toepasbaar is. In het voorjaar van 2016 is gestart met de aanleg van het eerste eiland. Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat zijn opdrachtgever voor het project Marker Wadden, dat uitgevoerd wordt door Boskalis.

Voor meer informatie

Kijk op onze website www.markerwadden.nl of ga naar Marker Wadden op Facebook: www.facebook.com/markerwadden

 

Vogelaars op Pampus

 20-09-2017 00:00

Op Pampus zijn er alle jaargetijden tientallen verschillende soorten vogels te zien. Over die vogels en hun levenswijze valt van alles te vertellen: waarom zien we in de zomer andere vogels dan in de winter? Waarom trekken sommige soorten weg en andere niet? Vogelaars Engbert van Oort en Dick Jonkers komen al jaren op Pampus om vogels te vangen en te ringen en kunnen je deze antwoorden geven. Kijk met ze mee en ontdek wat er op Pampus vliegt, nestelt en broedt.

De vogelaars zijn op Pampus aanwezig op 20 september, 4, 18, 20, 25 en 27 oktober 2017.

Kijk voor meer informatie op www.pampus.nl

 

Fietsen langs het IJsselmeer

 

Het IJsselmeer is maar liefst 1100 vierkante kilometer groot. Het meer grenst aan diverse steden, waaronder Makkum, Lemmer, Enkhuizen en Den Oever. Omdat het meer zo groot is, zijn er tientallen mooie fietsroutes in de omgeving van het IJsselmeer uitgestippeld. De vijf mooiste fietsroutes in de omgeving, zijn de volgende:

  • Rondje IJsselmeer
  • Route Morrapad
  • Route Door het Friese Hemel en Hel
  • Route Sud Westergoapaad
  • Route Gaasterland

Wil je meer weten over deze fietsroutes? Lees dan snel verder, want in onderstaande alinea’s worden de fietsroutes stuk voor stuk kort beschreven.

Rondje IJsselmeer

Rondje IJsselmeer is veruit de bekendste fietstocht in de buurt van het IJsselmeer. Zoals de naam van deze route al verklapt, gaat de fietstocht rond het IJsselmeer. Je kunt de ronde overigens op verschillende manieren rijden, namelijk langs het water in Friesland of dwars door Flevoland. De route die je kiest, bepaalt het aantal kilometers dat je af moet leggen. Let op: een rondje IJsselmeer is zeker niet kort, namelijk gemiddeld 300 kilometer.

Route Morrapad

Route Morrapad is minder bekend dan het rondje IJsselmeer, maar ook zeker de moeite waard. De route start in Rijs en gaat vanuit hier naar Galamadammen, Hemelum, Warns en langs de oevers van het IJsselmeer naar de woonplaats Mirns. Ook gaat de route door het Rijsterbos, want hier moet je doorheen om terug naar Rijs te gaan. Omdat het een rondrit betreft, kun je jouw fietstocht overigens ook ergens anders op de route starten.

Route Door het Friese Hemel en Hel

De naam van deze route is misschien een beetje vreemd, maar ook deze route is erg bijzonder. Zo brengt de route Door het Friese Hemel en Hel je door het prachtige Friese landschap vol weilanden, meren en sloten. Natuurlijk kom je ook langs het IJsselmeer, namelijk van het Rijsterbos langs de IJsselmeerkust naar Stavoren.

Route Sud Westergoapaad

Route Sud Westergoapaad start in Workum en brengt je uiteindelijk in Ferwoude, om vanuit Ferwoude met een omweg naar Makkum te fietsen. Vanuit Makkum rijd je langs het IJsselmeer naar de woonplaats Gaast, om vanuit hier weer terug naar Workum te fietsen. Omdat het een rondrit is, kun je de route ook op een andere plek starten. Zo hoef je niet te vertrekken in Workum, maar kun je ook starten in Ferwoude, Makkum of Gaast.

Route Gaasterland

Route Gaasterland loopt door het zuidwesten van de provincie Friesland. De tocht voert je niet alleen langs de IJsselmeerkust, maar ook door diverse prachtige bossen en houtwallen. De volledige route is uitgezet in Gaasterland, een groene streek waar je echt je ogen uitkijkt. De totale afstand van de route is 33 kilometer.

Een lange fietstocht maken: wat moet je meenemen?

Ga je een lange fietstocht maken, dan zijn er altijd een paar dingen die je mee moet nemen. Denk hierbij niet alleen aan een bidon met voldoende water en een paar boterhammetjes voor onderweg, maar ook aan een fietspompje, een regenjas en bij ruige tochten zelfs binnenbanden en een helm. Zeker als je het rondje IJsselmeer gaat fietsen, zijn deze items voor in de bagage een must. Deze tour is namelijk niet alleen lang, maar kan ook vrij ruig zijn. Voldoende bagage meenemen dus!

 

Bron: www.fietsenopfietsen.nl